چالش‌ها و مشکلات اجرای روف گاردن و راه‌حل‌های آن

چالش‌ها و مشکلات اجرای روف گاردن و راه‌حل‌های آن
۲۱ بهمن ۱۴۰۳
بدون دیدگاه
تعداد بازدید : 416
فهرست محتوا

اجرای روف گاردن یا بام سبز راهکاری مناسب و نوین برای زیباسازی ساختمان، بهبود چشم‌انداز شهری و بهبود کیفیت هوا است. با اینکه اجرای این فضا مزایای زیادی دارد، با چالش‌ها و مشکلاتی نیز همراه است که تنها طراحان و مجریان حرفه‌ای از پس آن برمی‌آیند. در این مطلب قصد داریم در خصوص چالش‌ها و مشکلات اجرای روف گاردن صحبت کنیم و با راه حل‌های آن آشنا شویم.

روف گاردن و مزایای آن

روف گاردن یا بام سبز سازه‌ای است که اغلب در بام ساختمان اجرا می‌شود و فضای سرسبز و زیبایی را در اختیار ساکنین ساختمان قرار می‌دهد. این فضای سبز و زیبا برای گذراندن اوقات فراغت، دورهمی، انجام فعالیت‌های کشاورزی، آشپزی، مطالعه، بازی و سرگرمی مناسب است. روف گاردن در بهبود کیفیت هوا نقش خوبی دارد و طراوت و شادابی زیادی را به ارمغان می‌آورد. همچنین سبب بهبود چشم‌انداز شهری شده و نمای شهر را زیباتر می‌کند. علاوه بر این روف گاردن سبب افزایش ارزش ملک می‌شود و ملک را با ارزش‌تر می‌کند. ساختمان‌های مجهز به روف گاردن نسبت به ساختمان‌های مشابه خود با قیمت بالاتری معامله می‌شوند.

 

طراحی و اجرای پروژه ارم تهران

 

چالش‌ها و مشکلات مربوط به اجرای روف گاردن

طراحی و اجرای روف گاردن در تهران و هر شهر دیگری، مشکلات و چالش‌هایی دارد. طراحان و مجریان حرفه‌ای نسبت به تمام چالش‌ها آگاهی داشته و در حین اجرا درصدد رفع آنها به طور کامل برمی‌آیند. مهمترین چالش‌های سازه‌ای اجرای روف گاردن به شرح زیر است:

 

چالش‌ها و مشکلات اجرای روف گاردن و راه‌حل‌های آن

 

  • مشکلات سازه‌ای و بار اضافه بر ساختمان

اجرای روف گاردن با اعمال بار اضافه بر ساختمان ناشی از وزن خاک، گیاهان، تجهیزات و افراد حاضر در بام همراه است. تمام عناصر موجود در روف گاردن میتوانند بار زیادی را به ساختمان تحمیل کنند. در صورتی که سازه از ابتدا برای تحمل چنین باری آماده‌سازی نشده باشد، احتمال بروز مشکلاتی همچون ترک خوردن سقف و یا نشست سقف وجود دارد. حتی برخی از گیاهان ممکن است ریشه قوی و طولانی داشته باشند که نیازمند سازه‌های پایدار برای جلوگیری از تاثیرات منفی بر روی سازه است.

برای جلوگیری از بروز این مشکل و یا رفع آن نیاز به بررسی و محاسبات دقیق بار اضافه پیش از اجرا است. همچنین در زمان اجرای روف گاردن باید به سراغ خاک‌های سبک رفته و در انتخاب گیاهان مناسب روف گاردن دقت کرد. متریال هم باید سبک باشند تا بار زیادی را به سازه وارد نکنند. فوم بتن و ورق‌های سبک زهکشی از متریال سبک برای اجرای بام سبز است.

  • مشکلات مربوط به زهکشی و نفوذ آب

یکی از مهمترین مراحل اجرای روف گاردن، ایزولاسیون و عایق‌بندی بام است. این مرحله از مراحل مقدماتی اجرای بام سبز محسوب شده و نیاز به دقت و تخصص بالا دارد. در صورتی که از عایق‌های مناسب و سیستم زهکشی استاندارد برای سازه استفاده نشود، احتمال نشت آب، نفوذ رطوبت و خرابی سقف وجود دارد. با نصب سیستم زهکشی کارآمد، آب‌های اضافه به درستی خارج شده و احتمال آسیب‌دیدگی سقف کاهش پیدا می‌کند. برای جلوگیری از آسیب دیدن عایق‌ها هم باید از لایه‌های محافظ میان عایق و خاک استفاده شود. ایزولاسیون صحیح از تاثیرات تغییرات دما در ساختمان جلوگیری کرده و به کاهش مصرف انرژی در سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی کمک می‌کند.

  • مدیریت آب

به عنوان یکی دیگر از چالش‌های اجرای روف گاردن میتوان به مدیریت آب اشاره کرد. آب‌های ناشی از بارش باران و برف در بام جمع می‌شوند. در صورتی که آب‌ها به درستی تخلیه نشوند، سقف و دیوارهای ساختمان در معرض آسیب قرار می‌گیرد. عدم مدیریت موثر آب منجر به نفوذ آب به ساختما شده و خرابی سازه و یا پوسیدگی سقف و دیوارها را در پی دارد. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید از سیستم‌های جمع‌آوری و جداسازی آب استفاده شود. این سیستم‌ها شامل لوله‌ها، دالان و صفحات جداسازی آب هستند که آب را به طور مداوم از روف گاردن جدا کرده و به سیستم‌های دفع آب هدایت می‌کنند.

 

مدیریت آب

 

  • مصرف بهینه انرژی

گیاهان روف گاردن برای رشد و بقا به آبیاری منظم و مناسب نیاز دارند. تامین آب برای آبیاری گیاهان در مناطقی از جمله مناطق کم آب ممکن است دشوار باشد. حال خوشبختانه با وجود سیستم‌های آبیاری هوشمند و قطره‌ای میتوان به کاهش مصرف آب کمک کرده و گیاهان را به طور خودکار و در حد مناسب آبیاری کرد. با انتخاب گیاهان بومی و مقاوم به خشکی نیز میتوان به کاهش مصرف آب کمک کرد.

جمع بندی

در این مطلب در خصوص چالش‌ها و مشکلات اجرای روف گاردن صحبت کردیم و به راه حل‌های رفع آنها اشاره نمودیم. در صورتی که روف گاردن توسط طراحان حرفه‌ای و مجرب اجرا شود، هیچ مشکلی در ساختمان ایجاد نشده و از بام سبز میتوان به طور موثری استفاده کرد. جهت طراحی و اجرای روف گاردن در تهران به طور تخصصی، با کارشناسان شرکت ارم تهران در تماس باشید.

 

سوالات متداول

  • آیا زلزله تاثیری بر روی روف گاردن دارد؟ روف گاردن باید پایداری بالایی در برابر زلزله داشته باشد و در صورت وقوع زلزله میزان خطر را کاهش دهد. این مورد هم در گرو استفاده از سیستم‌های مقاومت زلزله، استفاده از مواد سازه‌ای مناسب و ارتقای استحکام سقف بام است.
  • آیا نگهداری از روف گاردن چالش برانگیز است؟ نگهداری منظم از گیاهان روف گاردن مسئله بسیار مهمی است. در صورتی که از گیاهان مقاوم به خشکی یا بومی استفاده شود، نگهداری از روف گاردن راحت‌تر می‌شود. سایر اجزا و عناصر روف گاردن هم نیاز به نگهداری منظم دارند تا متوجه آسیبی نشوند.
  • اجرای روف گاردن در مناطق بادخیز چه چالش‌هایی دارد؟ وزش بادهای شدید یا گرمای شدید هوا میتواند به گیاهان آسیب وارد کند. برای جلوگیری از بروز این مشکل میتوان از بادشکن و سایه‌بان جهت کنترل دما و جریان باد استفاده کرد.
  • آیا اجرای روف گاردن به مجوز نیاز دارد؟ بله برای استفاده از فضای بام جهت اجرای روف گاردن نیاز به دریافت مجوز است.

مشاوره رایگان

فیلد های "*" اجباری هستند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی مقالات
مقالات پیشنهادی