نگهداری از دیوار سبز در حفظ آن برای طولانی مدت و زیبایی فضا بسیار مهم و حیاتی است. بعد از اجرای دیوار سبز باید به نکات مراقبتی و نحوه نگهداری از دیوار سبز توجه کرده تا به حفظ شادابی و افزایش طول عمر سازه کمک شود. در این مطلب قرار است در خصوص نگهداری از دیوار سبز صحبت کنیم و با نکات مراقبتی مهم در این زمینه آشنا شویم.
اهمیت مراقبت و نگهداری از دیوار سبز
دیوار سبز یا گرین وال یکی از روشهای مدرن برای افزودن فضای سبز به محیط کار یا زندگی است. این دیوارها علاوه بر زیبایی بصری، مزایای دیگری هم دارند. با این حال برای حفظ کارایی و طول عمر آنها نیاز به نگهداری مداوم و صحیح است. یکی از دلایل اهمیت نگهداری از دیوار سبز، حفظ سلامت گیاهان است. در صورتی که به اجرای گرین وال طبیعی در ساختمان پرداخته شود، گیاهان به آبیاری، تغذیه و هرس منظم نیاز دارند. در صورت عدم نگهداری صحیح، گیاهان دچار کمبود مواد مغذی، خشکی و یا آفات شده و خیلی زود از بین میروند. اهمیت دیگر نگهداری از گرین وال در این است که با مراقبت صحیح و مداوم به افزایش طول عمر سازه کمک میشود. نگهداری منظم باعث میشود تا تمام اجزا و تجهیزات سازه همچون سیستم آبیاری و زهکشی در شرایط مطلوبی باقی بمانند. این موارد همگی باعث کاهش هزینههای تعمیر و تعویض در دراز مدت میگردد.
تفاوت نگهداری از دیوار سبز مصنوعی و طبیعی
یکی از سوالاتی که برای برخی از افراد مطرح است این است که نگهداری از دیوار سبز مصنوعی راحتتر است یا طبیعی؟ در پاسخ باید اشاره شود که هر دو سازه نیاز به مراقبت و نگهداری دارند تا جلوه و زیبایی آنها حفظ شود. هر چقدر به نکات مراقبتی و نحوه تمیزکاری دیوار سبز توجه بیشتری گردد، به افزایش دوام و طول عمر آنها کمک بیشتری میشود. با این حال به طور کلی دیوار سبز طبیعی به مراقبت و نگهداری بیشتری نیاز دارد. دلیل آن هم به خاطر وجود گیاهان طبیعی است که همچون هر گیاه دیگری به آبیاری، تغذیه و هرس منظم نیاز دارند.
نحوه نگهداری از دیوار سبز طبیعی
در نگهداری از گرین وال طبیعی باید به موارد زیر توجه کرد:
-
حفظ دمای مطلوب
دمایی که گیاهان دیوار سبز در آن رشد میکنند، مسئله مهمی است و باید به آن توجه شود. در صورتی که گیاهان در محیط خارجی قرار میگیرند، باید شرایط دمایی به طور کامل بررسی شود. بهتر است برای اجرای دیوار سبز طبیعی از گیاهانی استفاده شود که در یک طیف و رنج دمایی نزدیک به هم رشد میکنند. برای نگهداری دیوار سبز فضای داخلی هم مناسبترین دما همان دمای آسایش است که 21 درجه سانتیگراد میباشد.
-
خاک مناسب و مغذی
یکی از مهمترین عوامل در نگهداری دیوار سبز استفاده از خاک مناسب و مغذی است. مرغوب بودن و کشتپذیر بودن خاک مسئله مهمی است و باید نسبت به آن اطمینان حاصل شود. البته در گرین وال هیدروپونیک مواد مغذی مستقیما از طریق آب به ریشه گیاهان میرسند.
-
کوددهی گیاهان
کودهای مخصوص گیاهان دیوار سبز طبیعی حاوی مواد مغذی مخصوصی هستند که به رشد و تکامل گیاهان کمک میکنند. از مواد مغذی موجود در اکثر کودهای مخصوص دیوار سبز میتوان به فسفر، نیتروژن، پتاسیم، کلسیم و آهن اشاره کرد.
-
وجود نور کافی
تمام گیاهان برای رشد و بقا به نور نیاز دارند. نور یکی از مهمترین عوامل رشد و فتوسنتز گیاهان است و باید به میزان کافی فراهم شود. در صورتی که به نور طبیعی به میزان کافی دسترسی نباشد، از نورهای مصنوعی میتوان استفاده کرد. برای این کار در حین طراحی دیوار سبز از لامپهای فلورسنت با توان و لومن مناسب استفاده میشود.
-
هرس کردن گیاهان
از دیگر نکات مراقبتی از دیوار سبز طبیعی باید به هرس کردن گیاهان اشاره کرد. هرس کردن به منظور حذف شاخههای اضافه جهت عبور هوای بیشتر بین شاخهها و رسیدن نور کافی به آنها انجام میشود. برای همین با هرس کردن منظم میتوان بستر مناسبی را برای رشد گیاه فراهم کرده و به شادابی و نشاط بیشتر آنها کمک کرد.
-
بازدید دورهای از سیستمها
مواردی همچون سیستم آبیاری دیوار سبز طبیعی و شاسی نگهدارنده باید به طور دورهای بازدید شوند. بازدید از سیستم آبیاری باعث شناسایی هرگونه مشکل همچون خرابی پمپ، گرفتگی لولهها و نازلها و غیره شده و از آسیبات بیشتر جلوگیری میکند. شاسیهای فلزی هم باید به طور منظم و دورهای هر سه ماه یکبار بررسی شوند تا از ایجاد قارچ و نفوذ حشرات موذی در آنها جلوگیری گردد.
نحوه نگهداری از دیوار سبز مصنوعی
اگر تصور دارید که دیوارهای سبز مصنوعی اصلا احتیاجی به مراقبت ندارند، سخت در اشتباه هستید. البته این سازهها نسبت به سازههای طبیعی به مراقبت کمتری نیاز دارند. اما برای حفظ عمر مفید آنها که بین 3 الی 15 سال عنوان شده است، باید به درستی مراقبت و نگهداری شوند. نگهداری از دیوار سبز مصنوعی در گرو تمیز کردن مداوم آن است. برای تمیز کردن گیاهان سازه باید به جنس گیاه توجه شود. در صورتی که گیاهان مصنوعی از نوع ابریشمی باشند، نباید با آب مورد تمیزکاری قرار بگیرند. چرا که آب بافت آنها را خراب میکند. تمیز کردن این گیاهان بهتر است با یک پارچه نرم و تمیز صورت گیرد. اما برای تمیز کردن گیاهان مصنوعی پلاستیکی میتوان از آب استفاده کرد.
برای تمیز کردن دیوار سبز مصنوعی در ابتدا با استفاده از یک پارچه مناسب به حذف گرد و غبارهای موجود بر روی برگ گیاهان بپردازید. در حین گردگیری باید مراقب باشید تا ساقه گیاهان آسیب نبیند. بعد از آن میتوان از یک اسپری شیشه پاککن یا چند منظوره بر روی برگ گیاهان استفاده کرد. در این زمان تمیز کردن دیوار سبز مصنوعی به اتمام رسیده و تنها باید کمی صبر کرد تا گیاهان خشک شوند.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص نگهداری از دیوار سبز صحبت کردیم و با نکات مراقبتی گرین والهای طبیعی و مصنوعی آشنا شدیم. نگهداری از دیوار سبز را میتوانید شخصا و یا به کمک طراحان و مجریان گرین وال انجام دهید. متخصصان این حوزه با دانش و تجربه بالایی که دارند، نگهداری از دیوار سبز را به بهترین شکل ممکن انجام میدهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید با مجریان مجموعه ارم تهران تماس حاصل فرمایید.