در حال حاضر از المانهای مختلفی در معماری و دکوراسیون داخلی استفاده میشود. هر یک از این المانها از ویژگیها و مزایای خاص خود برخوردار هستند و تاثیر خاصی در فضا ایجاد میکنند. از انواع المانهایی که امروزه جایگاه خاصی در دکوراسیون داخلی و معماری پیدا کرده است میتوان به گرین وال یا دیوار سبز اشاره کرد. این سازهها در معماری نوین به عنوان بخشی از طراحی پایدار شناخته میشوند و با کاهش اثر جزیره حرارتی، عایق حرارتی و صوتی و تولید اکسیژن بیشتر، تاثیر مثبتی بر محیط زیست میگذارند. در ادامه در خصوص دیوار سبز و ارتباط آن با معماری بیشتر صحبت خواهیم کرد.
تعریف گرین وال یا دیوار سبز
در تعریف گرین وال یا دیوار سبز باید گفت دیوار سبز یک سازه نسبتا نوین است که در آن از پوشش گیاهی استفاده میشود. در این سازه از گیاهان مختلف بر روی یک سطح عمودی همچون نمای ساختمان یا دیوارهای داخلی استفاده میشود. با نصب دیوار سبز در داخل یا خارج از ساختمان، به زیبایی و طراوت فضا افزوده شده و حس خوبی در محیط به جریان میافتد. دیوارهای سبز از نظر اندازه، نحوه اجرا، پیچیدگی و نوع گیاه با هم تفاوت دارند. این سازهها را میتوان به صورت سفارشی و شخصیسازی شده اجرا کرده و زیبایی و جذابیت محیط را دو چندان کرد. استفاده از گیاهان زنده و طبیعی در گرین وال نه تنها به نشاط و طراوت محیط میافزاید، بلکه منجر به بهبود کیفیت هوا شده و با جذب دی اکسید کربن و تولید اکسیژن بیشتر، محیط را به خوبی تصفیه و پاکسازی میکند.
معماری سبز یا پایدار به چه معناست؟
معماری سبز یا معماری پایدار رویکردی است که با توجه به حفظ محیط زیست، کاهش تاثیرات مخرب بر طبیعت و بهینهسازی استفاده از منابع طبیعی، بر ایجاد سازههای متعادل و پایدار تمرکز دارد. معماری سبز در بهبود کیفیت هوا، صرفهجویی در منابع طبیعی، حفظ محیط زیست و کاهش هزینههای انرژی تاثیر قابل توجهی دارد. برای همین با افزایش جمعیت شهرنشینی و کم اهمیت شدن مبحث محیط زیست، بشر به سمت معماری سبز که مواردی همچون دیوار سبز، تراس سبز و روف گاردن را در برمیگیرد، روی آورده است. با کمک سازههایی همچون دیوار سبز و روف گاردن میتوان فضای سبز را به زندگی شهری وارد کرده و از مزایای زیاد آن به خوبی بهرهمند گشت.
تاثیر دیوار سبز بر معماری
در چند سال اخیر مفهوم گرین وال در حوزه معماری و دکوراسیون داخلی محبوبیت چشمگیری پیدا کرده است. از تاثیرات این سازههای زیبا بر معماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– بهبود زیبایی بصری
گرین وال سازهای سبز و زیبا است و تاثیر قابل توجهی بر بهبود زیبایی شناختی یا زیبایی بصری دارد. رنگهای متنوع و زیبای گیاهان، تضاد بصری جذابی را در کنار المانهای شیشهای، بتنی و غیره ایجاد میکند. ادغام طبیعت با فضای شهری سبب ایجاد حس آرامش شده و زیبایی و جلوه محیط را بیشتر میکند. از طرف دیگر دست طراحان و مجریان در احداث گرین وال کاملا باز است و امکان طراحی آنها به صورت سفارشی وجود دارد.
– اثرات زیست محیطی
یکی از مهمترین تاثیرات و مزایای گرین وال، اثرات زیست محیطی است. همانطور که متوجه شدیم دیوارهای سبز همچون فیلتر هوا عمل کرده و با جذب آلایندهها و تولید اکسیژن بیشتر، سبب بهبود کیفیت هوای محیط میشوند. علاوه بر این به کاهش اثر جزیره گرمایی شهری و تنظیم دما کمک شایانی میکنند. دلیل آن هم این است که گیاهان گرین وال نور خورشید را جذب و منعکس کرده و انرژی لازم برای خنک کردن ساختمان را کاهش میدهند. از دیگر اثرات زیست محیطی گرین وال باید به عایق صوتی بودن اشاره کرد. این سازهها با جذب و انحراف امواج صوتی، به کاهش آلودگی صوتی و نویز میپردازند. این مسئله در فضاهای شهری که میزان سروصدا زیاد است، بسیار حائز اهمیت است.
– اثرات مثبت بر سلامتی و رفاه
گیاهان تاثیر زیادی بر روی سلامت جسمانی و روانی انسانها دارند. برای همین وجود دیوارهای سبز با اثرات مثبت بر سلامتی و رفاه ساکنین ساختمان همراه است. افرادی که در محیطهای سبز و با طراوت به زندگی یا کار میپردازند، استرس کمتری را تجربه کرده و سلامت روانیشان بهبود پیدا میکند. دیوارهای سبز با طبیعت ارتباط برقرار کرده و آرامش را ترویج میکنند. از آنجایی هم که گیاهان طبیعی به عنوان یک تصفیه کننده هوا عمل میکنند، بسیاری از آلایندهها و سموم را جذب کرده و هوای پاکی را در اختیار ساکنین قرار میدهند. بر همین اساس هوای محیط با کیفیتتر و تمیزتر از قبل شده و احتمال بروز بیماریهای تنفسی و آلرژی کاهش مییابد.
– تاثیر بر تنوع زیستی
دیوارهای سبز خارجی زیستگاههایی را برای جانوران مختلف فراهم کرده و تنوع زیستی در مناطق شهری را ارتقا میدهند. این سازههای سبز میتوانند پرندگان، حشرات و حتی حیوانات کوچک را جذب کنند و اکوسیستمهای کوچکی را ایجاد نمایند.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص دیوار سبز و معماری صحبت کردیم. در حال حاضر دیوار سبز یا گرین وال اهمیت زیادی در حوزه معماری و دکوراسیون داخلی پیدا کرده است. برای همین روز به روز به علاقمندان آن افزوده میشود. دیوارهای سبز را میتوان در فضاهای مختلف اعم از ساختمانهای مسکونی، اداری و تجاری اجرا کرده و از زیبایی و تاثیرات آن بر محیط زیست به خوبی بهرهمند شد. جهت طراحی و اجرای دیوار سبز در تهران و کرج میتوانید از تیم حرفهای مجموعه ارم تهران کمک بگیرید.
– مزایا و تاثیرات دیوار سبز در معماری چیست؟ بهبود کیفیت هوای داخلی، کاهش مصرف انرژی، جذب صدا و کاهش آلودگی صوتی، بهبود زیبایی بصری و افزایش تنوع زیستی از مهمترین تاثیرات دیوار سبز در معماری و دکوراسیون داخلی است.
– دیوار سبز چگونه بر محیط زیست اثر میگذارد؟ این سازهها با کاهش اثر جزیره حرارتی در مناطق شهری، عملکرد به عنوان عایق حرارتی و صوتی و همچنین جذب دی اکسید کربن و مواد سمی، تاثیر مثبتی بر محیط زیست میگذارند.