برای طراحی و اجرای روف گاردن از سبکهای مختلفی میتوان استفاده کرد. با آشنایی با سبکهای طراحی روف گاردن میتوان بهترین سبک را انتخاب کرده و روف گاردن زیبا و جذابی را بر روی بام ساختمان طراحی و اجرا کرد. در این مطلب با انواع روشها و سبکهای طراحی روف گاردن آشنا میشویم و به مزایای هر یک از آنها پی میبریم.
روف گاردن چیست؟
روف گاردن، بام سبز یا باغ بام، همگی به فضای سبز در پشت بام یا تراس اشاره دارند. روف گاردنها فضایی بالاتر از سطح زمین هستند که از آنها برای کاشت گل و گیاهان مختلف استفاده میشود. در این فضاهای سبز میتوان به کاشت انواع گل و گیاهان زینتی پرداخته و فضای سبز زیبایی را برای دورهمی و یا گذراندن اوقات فراغت مهیا کرد. بامهای سبز نه تنها به زیبایی، کارایی و ارزش ساختمان میافزایند، بلکه بر روی فضای شهری نیز تاثیر مثبتی گذاشته و چشمانداز زیبایی را در شهر ایجاد میکنند. گل و گیاهان موجود در این فضا به بهبود کیفیت هوا نیز کمک زیادی کرده و شرایط ایدهآلی را برای زندگی مهیا میکنند.
آشنایی با انواع روف گاردن و نحوه طراحی آنها
روف گاردن به شیوههای مختلفی قابل اجرا است. طراحان مجرب و متخصص با توجه به شرایط محل اجرای روف گاردن، بهترین سبک طراحی بام سبز را در نظر میگیرند. در این بخش به بررسی انواع سبکهای طراحی روف گاردن میپردازیم و با ویژگیهای هر یک از آنها آشنا میشویم.
-
طراحی روف گاردن به شیوه گسترده
روف گاردن گسترده، از انواع سبکهای طراحی روف گاردن است که برای بامهای دارای استحکام کم گزینه بسیار ایدهآلی است. در صورتی که سطح بام ساختمان از استحکام کمی برخوردار بوده و قادر به تحمل 70 الی 170 کیلوگرم وزن در هر متر مربع باشد، این نحوه از طراحی بام سبز برای آن بسیار کارآمد است. همچنین روف گاردن گسترده برای بامهایی که شیب بسیار کمی دارند و یا کاملا صاف میباشند، گزینه مناسبی است. در طراحی روف گاردن گسترده باید از گیاهان با ریشه کوتاه و چمنهایی که حداکثر به عمق 5 الی 15 سانت نیاز دارند، استفاده شود. یکی از مشخصات مهم بام سبز گسترده، کم وزن بودن آن است. از آنجایی که این بامها فضای کم عمقی را برای کاشت گل و گیاه مهیا میکنند، وزن کمی دارند و از سبکترین انواع بام سبز به شمار میروند. هزینه تعمیرات و نگهداری از آنها هم بسیار پایین است.
-
طراحی روف گاردن به شیوه متمرکز
یکی دیگر از سبکهای طراحی روف گاردن، طراحی به شیوه متمرکز است. در این روش با افزایش عمق بستر خاک، امکان کاشت گیاهان متنوع و انواع درخت و درختچه وجود دارد. پوشش گیاهی متنوع در این سبک از طراحی روف گاردن باعث شده تا محبوبیت زیادی داشته باشد. در طراحی بام سبز به شیوه متمرکز میتوان از درختچه یا گیاهان با عمق ریشه 20 الی 60 سانتی متر استفاده کرده و فضای سبز کوچک و زیبایی را بر روی بام ساختمان ایجاد کرد. با این حال همانطور که انتظار میرود برای طراحی این بام سبز نیاز به سقف با استحکام بالا است. در صورتی که سقف ساختمان قدیمی بوده و یا استحکام کافی نداشته باشد، از اجرای این روف گاردن باید صرفنظر شود. از طرف دیگر هزینه اجرای این نوع بام سبز بالا بوده و از پرهزینهترین روشهای اجرایی روف گاردن محسوب میشود. برای همین جهت اجرای آن نیاز به بودجه بیشتری است.
-
طراحی روف گاردن به شیوه نیمه متمرکز، مدولار و پرتابل
روف گاردن نیمه متمرکز، شیوه دیگری برای طراحی و اجرای روف گاردن است که در آن میتوان مشخصات و ویژگیهای سبک متمرکز و گسترده را به طور همزمان مشاهده کرد. در طراحی روف گاردن نیمه متمرکز تلاش بر این است که از مزایای هر دو سبک اشاره شده به بهترین شکل استفاده کرده و معایب آنها را حذف کرد. در این روش با ایجاد تنوع در عمق کاشت میتوان از گیاهان مختلفی استفاده کرده و با قرار دادن مبلمان، آلاچیق، آبنما و یا آتشدان فضای زیبا و دلنشینی را برای دورهمی ایجاد کرد. روف گاردنهای مدولار یا پرتابل هم از قابلیت حمل و جابجایی برخوردار هستند و سرعت اجرای بالا و هزینه متوسطی دارند.
چند نکته مهم برای طراحی روف گاردن به بهترین شیوه و سبک
برای ساخت روف گاردن ایدهآل باید به چند نکته مهم توجه شود که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- انتخاب خاک و گل و گیاهان متناسب با سبک طراحی روف گاردن: انتخاب گل و گیاه و همچنین خاک مناسب برای روف گاردن، مسئله بسیار حیاتی است و باید متناسب با سبک طراحی بام سبز انتخاب شوند. بهترین خاک برای این فضا خاکی است که از خاصیت جذب آب بالا و وزن سبک برخوردار است و غنی از عناصر و مواد مغذی میباشد. گل و گیاهان هم باید متناسب با نوع آب و هوای منطقه و همچنین سبک طراحی باشند. همچنین طول ریشه گیاهان باید با عمق بستر خاک مناسب باشد و بیش از حد بزرگ نباشد.
- تقسیم وزن در روف گاردن: در اجرای فضای سبز روف گاردن به سبکهای مختلف باید به تقسیم وزن توجه شود. وزن اضافی میتواند فشارهای زیادی را به سقف و همچنین سازه وارد کند و آن را در معرض آسیب قرار دهد. برای همین با تقسیم وزن به طور متوازن و در نظر گرفتن بهترین فضا برای گلخانه، آلاچیق، آبنما و غیره میتوان از آسیبهای احتمالی تا حد زیادی جلوگیری کرد.
- عایقسازی بینقص: از دیگر نکات مهم برای طراحی روف گاردن باید به ایزولاسیون و عایقسازی بینقص اشاره کرد. با عایقسازی، از نفوذ آب به سقف و بستر زیرین جلوگیری شده و مشکلات ناشی از آن به حداقل میرسد.
جمع بندی
در این مطلب با سبکهای طراحی روف گاردن آشنا شدیم و به خصوصیات و مزایای هر یک از آنها پی بردیم. طراحی روف گاردن به بهترین سبک و مدل تنها از عهده طراحان مجرب و حرفهای برمیآید. برای همین جهت طراحی بام سبز به سراغ شرکتهای برتر رفته و این کار را به افراد کاربلد و مجرب بسپارید. شرکت مهندسی فضای سبز ارم تهران با برخورداری از بهترین و مجربترین طراحان، آماده طراحی انواع روف گاردن به سبک و شیوههای مختلف است.