یکی از نکات مراقبتی گرین والهای طبیعی، آبیاری گیاهان است. گل و گیاهان گرین وال طبیعی همچون سایر گیاهان به مراقبت و آبیاری نیاز دارند. برای این کار هم از سیستمهای آبیاری مختلفی همچون آبیاری دستی، اتومات و یا هوشمند استفاده میشود. در این مطلب قرار است در خصوص آبیاری دیوار سبز صحبت کنیم و با بهترین سیستم آبیاری گرین والها آشنا شویم.
اهمیت آبیاری گیاهان دیوار سبز
دیوار سبز در حالت کلی به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم میشود. دیوارهای سبز طبیعی به دلیل برخورداری از گل و گیاهان طبیعی به آبیاری، تغذیه و نور مناسب نیاز دارند. آبیاری صحیح گیاهان نقش موثری در شادابی و رشد آنها دارد و از پژمردگی و از بین رفتن گیاهان جلوگیری میکند. آبیاری مناسب نه تنها در حفظ سلامت گیاهان موثر است، بلکه به افزایش طول عمر گرین وال منجر میشود. این کار باعث میشود تا گیاهان عمر بیشتری کنند و نیاز کمتری به تعویض یا جایگزینی پیدا کنند.
سیستم آبیاری گرین وال چیست؟
سیستم آبیاری کارآمد یکی از ضروریات در طراحی دیوارهای سبز است. از آنجایی که آبیاری دستی گرین وال نیازمند زمانبندی دقیق و توجه است، اغلب افراد ترجیح میدهند از سیستمهای مکانیکی و ماشینی به این منظور استفاده نمایند. البته برای گرین والهای کوچک میتوان از آبیاری دستی استفاده کرد. اما برای دیوارهای بزرگ معمولا از سایر روشهای آبیاری همچون آبیاری خودکار و قطرهای استفاده میشود. سیستم آبیاری دیوار سبز باید به گونهای باشد که به طور منظم، به موقع و متناسب با نیاز گیاه، آبیاری را انجام دهد. در چند سال اخیر سیستم آبیاری قطرهای به یکی از مطلوبترین انواع سیستمهای آبیاری دیوار سبز تبدیل شده است و در بسیاری از فضاها مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم نه تنها نیاز گیاهان به آب را تامین میکند، بلکه از هدر رفت آب به طور موثری جلوگیری میکند.
انواع سیستم آبیاری دیوار سبز
آبیاری دیوار سبز به روشهای زیر امکانپذیر است:
- آبیاری دستی: در مواقعی که سیستمهای خودکار در دسترس نباشند و یا دیوارهای سبز ابعاد کوچک و محدودی داشته باشند، از سیستم آبیاری دستی استفاده میشود. در این سیستمها آبیاری گیاهان به وسیله آبپاش یا اسپری انجام میشود. کاربران باید به زمان آبیاری گیاهان توجه کرده و آنها را در بازههای زمانی مناسب آبیاری کنند.
- آبیاری قطرهای یا خودکار: رایجترین سیستمی که در آبیاری گیاهان گرین وال مورد استفاده قرار میگیرد، سیستم آبیاری اتوماتیک قطرهای است. این سیستم ضمن تامین آب مورد نیاز گیاه، از هدر رفت آب جلوگیری میکند. در سیستم آبیاری قطرهای، آب به طور یکنواخت و مستقیم به ریشه گیاهان میرسد. این سیستم به صرفه بوده و از نظر مصرف آب کم هزینه است.
- آبیاری با سیستم هیدروپونیک: در طراحی گرین وال هیدروپونیک، گیاهان بدون خاک رشد میکنند و مواد مغذی و مورد نیاز خود را از طریق آب دریافت میکنند. این سیستم برای دیوارهای سبز مدرن و پیشرفته مناسب است و همچون سیستم قطرهای سبب صرفهجویی در مصرف آب میگردد.
- آبیاری با مه پاش: تکنیک دیگری که برای آبیاری گیاهان دیوار سبز وجود دارد، آبیاری با سیستم مه پاش است. در این سیستم پاشش آب به صورت پودری و شبیه مه است. برای اجرای آن هم به استفاده از لولههای اصلی و اتصالات فشار بالا با نازلهای خاص نیاز است. نازلها در جلوی گلدانها قرار گرفته و آب را به صورت مه و پودری بر روی گیاهان میپاشند. آبیاری مه پاش به حفظ شادابی گیاهان کمک زیادی کرده و رطوبت و شادابی محیط را افزایش میدهد.
طراحی سیستم آبیاری قطرهای دیوار سبز
در بسیاری از پروژهها برای آبیاری دیوار سبز از سیستم قطرهای استفاده میشود. اجزای لازم برای استقرار این سیستم به شرح زیر است:
- شیر ورودی از تاسیسات ساختمان جهت تامین آب
- منبع آب برای تامین و کنترل فشار مورد نیاز آبیاری
- شیر برقی جهت مدیریت میزان و زمانبندی آبیاری
- لوله و اتصالات جهت اجرای لولهکشی و توزیع آب
- نازلهای تنظیم شونده جهت کنترل مقدار آب لازم هر گیاه
در طراحی سیستم آبیاری قطرهای دیوار سبز از یک شیر برقی جهت زمانبندی آبیاری استفاده میشود. این شیر مستقیما به شیر آب اصلی وصل شده و یا به منبع آب متصل میگردد. شیرهای برقی اغلب دارای دو موتور مجزا هستند که هر یک کارایی خاص خود را دارند. موتور اول تعداد دفعات روشن و خاموش شدن شیر برقی را مشخص کرده و موتور دوم میزان دقایق آبیاری را نشان میدهد. تایمر روشن و خاموش شدن شیر برقی معمولا یک ساعت تا یک هفته و تایمر آبدهی از یک دقیقه تا صد و بیست دقیقه را نشان میدهد. کاربران میتوانند با توجه به شرایط موجود و نوع گیاهان، بهترین حالت آبیاری را تنظیم نمایند.
هزینه آبیاری دیوار سبز
هزینه آبیاری گرین وال متغیر است. از آنجایی که آبیاری دیوارهای سبز به شیوههای مختلفی همچون دستی، نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک امکانپذیر است، هر کدام هزینه خاص خود را دارند. از طرفی قیمت دستگاهها و اجزای مورد نیاز برای اجرای سیستمها متفاوت است. انواع دستگاه آبیاری ایرانی و خارجی در بازار موجود است که با توجه به بودجه موجود میتوان بهترین نوع آن را انتخاب و خریداری کرد.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص آبیاری دیوار سبز صحبت کردیم. در حال حاضر سیستمهای آبیاری هوشمند و قطرهای از بهترین و رایجترین سیستمهای آبیاری گرین وال محسوب میشوند. این سیستمها سبب صرفهجویی در مصرف آب شده و آب مورد نیاز گیاهان را به خوبی تامین میکنند. جهت اجرای دیوار سبز با بهترین سیستم آبیاری میتوانید از کارشناسان مجموعه ارم تهران کمک بگیرید.