نورپردازی دیوار سبز از عوامل مهم در زیبایی و جلوه دیوار است و در زمان طراحی و اجرای دیوار سبز به آن اهمیت زیادی داده میشود. با نورپردازی مناسب میتوان دیوار سبز را به یک اثر هنری زیبا تبدیل کرده و توجه هر بینندهای را به آن جلب کرد. برای نورپردازی این فضا هم از لوازم نورپردازی و لامپهای متنوعی میتوان استفاده کرد. در این مطلب قصد داریم در خصوص نورپردازی دیوار سبز به تفصیل صحبت کنیم و با انواع نوردهی در دیوار سبز آشنا شویم.
نورپردازی دیوار سبز و اهمیت آن
نورپردازی دیوار سبز به معنای استفاده از المانهای نوری جهت ایجاد جلوههای بصری و روشنایی فضا است. در دیوارهای سبز نورپردازی نقش مهمی در زیباسازی فضا و همچنین رشد سالم گیاهان دارد. هر چقدر از نورهای مناسبتری برای این فضا استفاده شود، جلوه دیوار سبز در شب بیشتر شده و محیط زیبایی و جذابیت دو چندانی پیدا میکند. پس اهمیت نورپردازی دیوار سبز، تقویت گیاهان و جذابتر شدن فضا است.
شیوههای نورپردازی گرین وال
برای نورپردازی گرین وال میتوان از روشهای متنوعی استفاده کرد. با این حال در حالت کلی نورپردازی این فضا به دو صورت قابل انجام است:
- نورپردازی از بالا به پایین: این شیوه از نورپردازی از رایجترین روشهای نورپردازی گرین وال است. در این روش چراغها یا منابع نوری در بالای دیوار نصب شده و نور از سمت بالا به پایین تابیده میشود. با این روش هم تاکید بر ارتفاع دیوار میشود و هم گیاهان به سمت نور رشد میکنند.
- نورپردازی از پایین به بالا: در این روش برخلاف روش قبلی، چراغها در پایین دیوار نصب میشوند و نور از سمت پایین به بالا تابیده میشود. با این شیوه از نورپردازی دیوار سبز در شب به طور برجسته و جذابی به نظر میرسد. همچنین سبب ایجاد سایههای جالب و تاکید بر فرم و شکل گیاهان میشود.
- نورپردازی مخفی: در کنار دو مورد قبلی، از نورپردازی مخفی هم میتوان برای روشنایی دیوار سبز استفاده کرد. در این حالت از چراغهای خطی یا ریسههای LED در پشت یا زیر گیاهان استفاده میشود.
انواع نوردهی در دیوار سبز
نوردهی دیوار سبز شامل چند نوع است:
- نور طبیعی: در صورتی که دیوار سبز در فضای باز یا نزدیکی پنجره نورگیر باشد، نور طبیعی خورشید آن را به خوبی روشن کرده و انرژی لازم برای رشد گیاهان طبیعی گرین وال فراهم میشود. نور خورشید سبب تحریک فتوسنتز گیاهان شده و به رشد و سلامت آنها کمک میکند.
- نور مکمل: منظور از نور مکمل دیوار سبز نوری است که به طور غیر مستقیم تامین میشود. این مورد، نیاز نوری گیاهان گرین وال را برطرف نکرده و برای این کار باید از نورهای مصنوعی نیز استفاده کرد.
- نور مصنوعی: برای دیوار سبز در فضاهای داخلی نیاز به استفاده از منابع نور مصنوعی همچون لامپهای الایدی، والواشر و یا پروژکتورهای مخصوص رشد گیاه است.
نکات کلیدی در نورپردازی دیوار سبز
- توجه به متراژ دیوار: یکی از نکات مهم در نورپردازی گرین وال، توجه به اندازه دقیق دیوار است. برای اندازهگیری دقیق متراژ دیوار هم در ابتدا طول و ارتفاع دیوار را اندازه میگیرند و با ضرب آنها در هم متراژ دیوار را به دست میآورند.
- رنگ و دمای نور: نکته دیگر در نورپردازی گرین وال، توجه به رنگ و دمای نور است. نورهای گرم سبب ایجاد فضایی گرم و دلنشین میشوند. نورهای سرد هم در رشد گیاهان در محیطهای کم نور تاثیر خوبی دارند. برای همین در صورتی که نور طبیعی دیوار سبز کم باشد، بهتر است از منابع با نور سرد استفاده شود.
- طیف نوری مناسب برای رشد گیاه: گیاهان طبیعی دیوار سبز برای رشد به طیف نوری خاصی نیاز دارند. نور آبی به رشد برگها و ساقههای گیاهان و نور قرمز به گلدهی و میوهدهی گیاهان کمک میکند. نور فرابنفش هم به تامین ویتامین دی و محافظت از گیاهان در برابر بیماریها میپردازد.
- شیوه نورپردازی: همانطور که متوجه شدیم برای نورپردازی این فضا میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. نورپردازی از بالا برای فضاهای بزرگ که نور به طور یکنواخت بر روی گیاهان میتابد، انتخاب مناسبی است. نورپردازی از پایین هم سبب ایجاد سایههای جذاب و برجسته شدن بافت گیاهان میشود.
- شدت و میزان نور: شدت و میزان نور دیوار سبز باید متعادل باشد و بیش از حد کم یا زیاد نباشد. در صورتی که شدت نور زیاد باشد، برگ گیاهان آسیب میبیند. برای گیاهان طبیعی بسته به نوع آنها باید از نور در حد مطلوب استفاده کرد.
- نورپردازی هوشمند: با استفاده از منابع نورپردازی هوشمند میتوان به تنظیم خودکار نور پرداخته و از این طریق در مصرف انرژی صرفهجویی کرد.
هزینه نورپردازی دیوار سبز چقدر است؟
هزینه نورپردازی گرین وال به چند عامل بستگی دارد. در این خصوص باید به ابعاد دیوار، نوع چراغها، پیچیده یا ساده بودن تکنیک نورپردازی و نوع نورپردازی اشاره کرد. طبیعتا هر چقدر دیوار ابعاد بزرگتری داشته باشد، هزینه روشنایی آن نیز بیشتر میشود. نورپردازی پیچیدهتر هم با افزایش هزینه نصب و راهاندازی همراه است.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص نورپردازی دیوار سبز صحبت کردیم و با شیوههای نورپردازی و نکات مهم آن آشنا شدیم. برای طراحی و اجرای دیوار سبز با بهترین سیستم نورپردازی میتوانید از کارشناسان مجموعه ارم تهران کمک بگیرید. متخصصان مجموعه انواع دیوار سبز را با بهترین سیستم روشنایی نصب و اجرا خواهند کرد.