یکی از نکات و اصول مهم نگهداری دیوار سبز طبیعی، کوددهی به گیاهان است. گیاهان گرین وال همچون هر گیاه دیگری به مواد مغذی نیاز دارند. این مواد از طریق کود مناسب در اختیار گیاهان قرار داده میشود. کوددهی به گیاهان کمک میکند تا در محیط محدود و عمودی گرین وال به خوبی رشد کنند و نمایی زیبا ایجاد نمایند. در این مطلب در خصوص کود مناسب گیاهان دیوار سبز صحبت میکنیم و به نحوه کوددهی آنها پی میبریم.
اهمیت کوددهی گیاهان دیوار سبز
گیاهان برای رشد به آب، نور، خاک مناسب و مواد مغذی نیاز دارند. مواد مغذی از طریق کود به گیاه میرسد. برای رشد گیاهان به 16 عنصر نیاز است که بیشترین آن اکسیژن، کربن و هیدروژن است. همین موضوع اهمیت کوددهی به گیاهان دیوار سبز را مشخص میکند. گیاهان در هر موقعیتی چه در طبیعت، باغچه، گلدان و دیوار سبز به مواد مغذی مخصوصی نیاز دارند. از آنجایی هم گیاهان گرین وال به دلیل محدودیت فضایی و خاک کم عمق به مواد مغذی لازم دسترسی کافی ندارند، کوددهی آنها در زمان مناسب مسئله حائز اهمیتی است. کارشناسان توصیه میکنند در زمانهای خاصی از سال، از تقویت کنندههای مناسب جهت رشد بیشتر و افزایش مقاومت و سلامتی گیاهان استفاده شود.
روشهای کوددهی به گیاهان دیوار سبز
برای کوددهی گیاهان تزیینی میتوان از روشهای محلول پاشی یا کودآبیاری استفاده کرد:
- روش کودآبیاری: در این روش کود در سیستم آبیاری با نسبت مشخصی تزریق شده و به همراه آب وارد خاک گیاهان میشود. در بسیاری از مدلهای دیوار سبز از این روش جهت کوددهی گیاهان استفاده میشود. برای استفاده از تجهیزات تزریق کود و کنترل آن به حضور اشخاص متخصص نیاز است.
- روش محلول پاشی: در این روش کود بر اساس دستورالعمل موجود بر روی بسته و یا مطابق با نظر کارشناس با مقدار مشخصی آب ترکیب شده و از طریق اسپری بر روی برگ و ساقه گیاه و گاها خاک پاشیده میشود.
بهترین کود برای گیاهان دیوار سبز
کودهای گیاهی از جهات مختلفی قابل تقسیم هستند. این مواد بر اساس شکل ظاهری شامل دو دسته پودری و مایع میشوند. کودهای پودری باید با آب ترکیب شده و سپس به گیاه داده شوند. برخی از کودهای مایع هم غلظت زیادی دارند و باید با مقدار مشخصی آب رقیق شوند. کودها بر اساس ماهیت هم شامل سه دسته بیولوژیکی، آلی و شیمیایی میشوند. کودهای شیمیایی شامل مواد شیمیایی هستند و نیاز گیاهان را خیلی سریع مرتفع میکنند. کودهای بیولوژیکی و آلی هم شامل مواد طبیعی هستند و هیچ ماده شیمیایی ندارند. هر یک از کودهای اشاره شده مزایای خود را دارند و بهتر است از تمام آنها برای تقویت گیاهان استفاده شود.
نحوه انتخاب بهترین کود برای گیاهان گرین وال
انتخاب کود مناسب به عواملی همچون نوع گیاه، شرایط کشت، میزان رشد گیاه و نیازهای آن، فصل جاری و غیره بستگی دارد. در زیر به معروفترین و پرکاربردترین کودها برای گیاهان دیوار سبز و سایر گیاهان اشاره میکنیم.
- کودهای ارگانیک: کودهای طبیعی یا ارگانیک همچون ورمی کمپوست سبب تقویت خاک شده و مواد مغذی اصلی برای گیاهان را فراهم میکنند. این کود برای گیاهانی نظیر پیچک، گل گندمی و بگونیا ایدهآل است.
- کود کمپوست: این کود سرشار از عناصر آلی و مفید برای خاک است و به افزایش کیفیت خاک کمک میکند. کودهای کمپوست انتخاب خوبی برای گیاهانی همچون فیکوس، پتوس و سرخسها هستند.
- کود ورمی کمپوست: این کودها حاوی مقدار زیادی نیتروژن و فسفر هستند و به رشد ریشه گیاهان کمک زیادی میکنند. ورمی کمپوست برای اسطوخودوس، پتوس، سدوم و غیره ایدهآل است.
- کودهای شیمیایی: همانطور که متوجه شدیم کودهای شیمیایی حاوی مواد شیمیایی مختلفی هستند و به رشد سریع گیاهان کمک میکنند. از این کود میتوان برای گیاهانی همچون پیچک و بگونیا استفاده کرد.
- کودهای بیولوژیکی: این کودها شامل باکتریها و قارچهای مفیدی هستند و در تقویت ریشه و جذب بهتر مواد مغذی تاثیر خوبی دارند. کودهای بیولوژیکی برای گیاهانی نظیر بامبو، خزه و سدوم مناسب هستند.
- کودهای ارگانیک مایع: این کودها شامل مواد طبیعی بوده و به صورت مایع استفاده میشوند. سرعت جذب آنها بالا است و برای گیاهانی همچون حسن یوسف و شفلرا مناسب میباشند.
- کود NPK: این کود حاوی فسفر، پتاسیم و نیتروژن است و مواد مغذی اصلی برای رشد و تقویت گیاهان را تامین میکند.
- کودهای محلول در آب: این کودها در آب حل شده و در زمان آبیاری گیاهان به خاک اضافه میشوند. برای گیاهانی همچون عنکبوتی، پاپیتال و پیچک مناسب میباشند.
بهترین زمان کوددهی گیاهان دیوار سبز
کوددهی گیاهان معمولا در دورههای فعالیت یا حیات آنها انجام میشود. زمان فعالیت گیاهان در فاصله بین اسفند تا مهر ماه است. در واقع گیاهان در فصلهای بهار و تابستان رشد، برگدهی و گلدهی داشته و در فصل پاییز و زمستان به خواب زمستانی میروند. البته گیاهان نادری هم هستند که به صورت برعکس عمل میکنند و در فصول سرد پاییز و زمستان فعالیت دارند. برای همین کوددهی باید بر اساس نوع گیاهان انجام شود.
نکات مهم در تقویت و کوددهی گیاهان دیوار سبز
- کوددهی بهتر است در ساعاتی انجام شود که هوا خنکتر است. صبحها و عصرها که هوا خنکتر است و منافذ برگها بازتر میباشد، بهترین زمان برای کوددهی گیاهان است.
- از آنجایی که تغذیه برگی 70 درصد در پشت برگ و 30 درصد روی آن است، پشت برگها هم باید محلولپاشی شود.
- در زمان کوددهی بهتر است خاک مرطوب و گیاه آبیاری شده باشد.
- جهت رقیق کردن کودها بهتر است از آب جوشیده سرد شده استفاده گردد.
- برای کوددهی استفاده از یک کود برای مدت طولانی توصیه نمیشود و بهتر است از کودهای متنوع برای گیاهان استفاده شود.
- دورههای کوددهی در زمانهای رشد گیاه و سایر اوقات متفاوت است. با این حال به طور معمول دو هفته یک بار تا دو ماه یک بار توصیه میشود.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص کود مناسب گیاهان دیوار سبز صحبت کردیم و با روشهای کوددهی آشنا شدیم. برای کوددهی گیاهان گرین وال با بهترین مواد میتوانید از تیم تخصصی مجموعه ارم تهران کمک بگیرید. متخصصان مجموعه با توجه به نوع گیاهان و نیاز آنها، بهترین کودها را پیشنهاد مینمایند.